Tannproblemer hos katt

Kilde: Royal Canin

Veterinærer over hele landet behandler daglig mange katter for tannproblemer. Man oppdager ofte ved der årlige helsekontrollene katter med skader eller sykdom i munnen. Det er ikke sjelden man ser knekte tenner. Hull i tennene ser man også noen ganger. Hos katt er det ikke sjelden man ser hull i tennene som ligger rett under tannkjøttsranden. Disse hullene er som regel ikke synlig for eieren.
Tannstein
Ofte hører man katteeiere sier at jeg skal bare få fjernet tannstein på katten min. Men tannstein er ikke bare. Tannstein er et stort problem hos mange katter. Tannstein dannes ved at belegget som danner seg på tennene mineraliseres. I belegget finnes både bakterier og kalsium.
Etter som det blir mer og mer tannstein på tennene vil tannsteinen begynne å skubbe på tannkjøttet. Dette fører til at det oppstår en bakterieinfeksjon i tannkjøttet. Dette i seg selv er smertefullt. Etter en tid vil også benvevet som holder tannen på plass begynne å tilbakedannes. Til slutt vil tannen kunne løsne. Bakteriene som er med på å gi infeksjonen vil kunne transporteres med blodet og gi infeksjoner andre steder i kroppen.

Derfor er det viktig å forbygge tannstein, samt å fjerne den tannsteinen som er tilstede.

Forebygging
Når det gjelder å forbygge sykdommer i munnhulen. Er det viktigste å forbygge dannelsen av tannstein. Den beste måten å forebygge tannstein på er å pusse tennene på katten. Men dette viser seg i praksis ofte å være vanskelig.

Derfor har enkelte fôrprodusenter lagt mye arbeid og forskning på å utvikle fôr som forebygger dannelsen av tannstein. Selve fôrkulen har en størrelse og utforming slik at den pusser opp langs med tannen, når katten tygger på den, slik at belegget fjernes. Derfor er det også viktig at fôrkulene oppmuntrer katten til å tygge.

Videre legger man et lag med polyfosfater på utsiden av fôrkulene. Polyfosfatene fanger opp kalsiumet som er en av byggesteinene i tannstein. Dette gjør at man kjemisk nedsetter dannelsen av tannstein. Kalsiumet frigjøres i tarmkanalen og kan utnyttes av katten på vanlig måte.

Konklusjon
Det er viktig å forbygge tannstein daglig hos katten din. Om katten din har problemer med tannstein så bruk et fôr som er spesielt tilegnet for å forbygge dette problemet