Urinstein – Felin urologisk syndrom (FUS)

Felin urologisk syndrom er, for å si det enkelt, blærekatarr hos katter. Akkurat som hos oss mennesker viser deg seg voldsom og hyppig trang til å tisse, noe som følges av sterke smerter. Katten går til dokassa mye oftere enn vanlig. Den kan også vise tegn på smerte nåe den tisser, og til og med komme med små , korte hyl. Av og til kan det komme litt blod i kattekassa.

Om det virkelig er alvorlig, kan urinrøret bli blokkert. Da kan ikke katten tisse, nyrene kan ikke fungere normalt, katten blir rask mye dårligere, og den kan bli rammet av alvorlig urinforgiftning. Om katten har disse symptomene, råder vi deg til snarest å kontakte dyrelege.

Den vanligste årsaken til at katten får bærekatarr, er urinstein eller krystal av fosfat, ammoniakk og magnesium. Risikoen for steindanning hos voksne katter kan minskes ved hjelp av spesialfôr som gjør urinen surere. Fôr som innholder syre anbefales ikke til eldre katter eller kattunger, som har naturlig høy surhetsgrad i urinen. Derfor må katter over ti år og kattunger ha fôr som er spesielt tilpasset.