Fødselstabell

Drektighet og fødsel hos katt  
   
Kattens hormonsyklus kan være noe komplisert og mye av kattens reproduksjon er fortsatt uforklarlig. Katter har stort sett sesongbetont løpetid (men noen ganger ikke), det vil si at de får løpetid hver 2-3 uke gjennom hele våren, sommeren og høsten. Det er ikke så vanlig med løpetid i desember, men det kan skje, særlig om katten er eksponert for mye dagslys eller lys innomhus om natten. Katter som er utsatt for lite dagslys(4-6timer per dag) får ofte ingen løpetid og dette ser en ofte hos hunnkatter om høsten og vinteren her oppi nord. Løpetiden kan faktisk også utebli dersom det blir for lange dager med lys.

Kattens løpetid veldig påvirket av lys. Konsentrasjonen av et hormon som kalles melatonin øker proposjonalt med lengden på dagen, slik at den er høy i perioder med lite dagslys og lav om våren og sommeren.

En hunnkatt når kjønnsmoden alder ved 6-9 måneder eller når de er circa 2-2,5kg. Men tidspunktet for dette er igjen påvirket av dagslyset. En katt har løpetid i ca 3-10 dager slik at sjansen for at katten din er er drektig er relativt stor dersom hun hadde løpetid nettopp.

Drektigheten hos katt varer i gjennomsnitt 57-69 dager. De fleste katter føder vanligvis rundt 63-65 dager etter paring. Etterhvert kan en merke at kattens adferd forandres.Kattens løpetid uteblir, hun kan bli mere kosete, spiser mere, legge på seg og pattene bli mere rosa.

 
   
Kattunger kan sees på ultralyd ved ca 3 uker. Man kan også ta røntgen, men da først etter 50 dager for at kattungene skal være godt synlig på bildet.

Katten min skal ha kattunger, når skal jeg ringe dyrlegen?
Det er viktig å vite når man bør kontakte dyrlegen hvis katten din skal ha kattunger og du lurer på om det er noe galt! Her følger en liten orientering som kanskje gjør det litt lettere for deg å vite om du bør ringe eller ikke.
Uansett bør du huske at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite!

 
   
Det er fire forhold som indikerer at katten er i fødsel:

  • temperatur har steget til normalt nivå ( det er ikke vanlig å måle temperaturen regelmessig på katt)
  • katten har pressveer
  • vannet har gått

Om et eller flere av ovennevnte forhold er tilstede, men ingen unge er født eller fødselen stopper opp bør katten undersøkes :

  • dersom det kommer mørkebrun utflod uten at det kommer noen unge bør katten ha hjelp innen kort tid
  • over 2-3 timer siden fostervannet gikk og det ikke er kommet noen unge
  • ved svake, uregelmessige veer i 2-4 timer uten at det er kommet noen unge
  • ved sterke,regelmessige veer over 30 min uten at det kommer noen unge, er det tegn på at noe er galt

Fødsel hos katt er vanligvis over i løpet av 2-6 timer. Hos enkelte katter kan det skje en pause i fødselen etter at en eller noen få unger er født. Veene opphører og katten oppfører seg som om fødselen er over. Så starter veer og fødselen igjen etter 12-24 timer og resten av ungene fødes.