Bakterieproblemer hos hunnkatter i avl

bakterieproblemer hos hunnkatter i avl
Kilde: Turid Botten, av Ontario (N)
 
Jeg har en historie som jeg vil dele med andre som handler om en herlig kattemor som nesten gjorde at jeg sluttet som katteoppdretter. Men heldigvis i stedenfor så ble jeg en erfaring rikere når det gjelder nyfødte kattunger, fødsler og BAKTERIER!
Det hele startet med hennes første fødsel der det var to levende og to døde kattunger. De to var dødfødte så ut som de nettopp hadde dødd før eller under fødselen. Etter andre døgnet ville plutselig ikke den ene die mer – den ble bare slapp og lå der. Jeg prøvde å gi den tilleggsmelk, men den gjorde ikke antydning til å ville ha melk. Den bare gikk bort etter noen få timer. Jeg tenkte at kanskje ikke alle organene virket som de skulle. Den andre kattungen sugde fortsatt og var pigg og frisk.

Neste fødsel så ble det en dødfødt og tre levende kattunger, og det samme skjedde etter 2-3 dager – den største kattungen begynte å vegre seg for å die. Den ville gjerne, men så snart den prøvde så snudde den hodet akkurat som om melken var giftig. Jeg har ikke sett noe så rar oppførsel på en så liten kattunge før! Jeg fortalte dette til en venninne og hun sa at hun trodde mammaen var blodtype B. Jeg har holdt på med katteoppdrett i over 20 år,og dette med blodtype har jeg aldri testet for. Så jeg svarte at jeg trodde ikke noe på dette med blodtype.
Men da hun skulle føde neste gang og det kom ut en gutt som døde etter bare et døgn, og hun hadde to igjen og den ene begynte å vegre seg slik som i forrige kullet så begynte det å gå opp for meg at det var kanskje en blodtype B katt jeg hadde….
Kattungen døde og jeg satt igjen med en…og jeg som hadde beholdt en jente fra forrige kullet – kanskje hun var B også?! Da var det bare å legge ned hele oppdrettet, følte jeg – sterelisere og finitol
Jeg vegret meg forferdelig da jeg dro til vetrinæren for å ta blodprøve på hennes datter. Men gleden var stor da jeg fikk resultatet – hun var «A». Mammaen ble testet og samme reultat – «A».
Ah, så glad jeg var den dagen! Men hva var det som hadde tatt livet av kattungene?


Vetrinæren besluttet å ta en vaginal prøve og teste henne for bakterie i livmoren. Vi måtte vente til hun fikk løpetid, da det var best å ta en slik da p.g.a hormon balansen. Prøven ble sendt til et labratorie for dyrking og etter tre dager fikk jeg resultatet .Betahemolytiske Streptokokker!
Vel nå skjønte jeg hvorfor… ..Og katten har hatt det siden hun var liten, antagelig fra sin mamma. Da var det bare en ting å gjøre og det var å teste hennes datter, og da prøven var klar viste den de samme bakterier og begge måtte gå på Imacillin i 20 dager. Ja, en erfaring rikere kan jeg nå si når jeg har fått det på avstarid…jeg visste ikke at slike bakterier kunne ta livet av kattunger, og det var egentlig helt utrolig at hun overhode har fått levende kattunger! Jeg snakket med noen som hadde sterelisert hun katten sin fordi kattungene kom ut døde eller at de døde ikke lang tid etter fødselen. Hvis det hadde blitt tatt vaginal prøve så kunne det muligens ha vært bakterier som hadde vært problemet.
Oppdrettere bør tenke på dette hvis man opplever noe Iignande som det jeg har opplevd. Kanskje flere hunkatter kunne vært reddet fra å bli sterelisert hvis en tar en slik vaginal prøve.

En tilleggsopplysning er at hvis en hunkatt ikke blir drektig etter flere parringsforsøk så kan det være E-COLIE bakterier som «spiser » opp spermen til hankatten og ingen egg fester seg.Jeg har erfaring med en hunkatt jeg kjøpte fra et stort oppdrett.Hun hadde E-Colie da hun kom til meg.Hun fikk livmorbetennelse på første løpetid og det så håpløst ut med avel på henne og jeg var fortvilet.Først blei det vetrinær besøk og katten fikk Bayril for å ta betennelsen ,men etter kuren fortsatte det å renne bak og jeg ringte en homeopat i håp om å få hjelp.Hun anbefalte PULSATILLA -30 og etter de første pillene så sluttet det å renne ut bak.Siden er det flere som har prøvd denne kuren med godt resultat.Katten smittet de andre hunkattene mine og alle måtte på Baytril kur.(smittes i vannskål og dokasse)Katten hadde flere kull etter på og fikk aldri livmorsbetennelse etter den kuren.Homeopatmidler virker utrolig bra på katter.Finnes piller som kan hjelpe melken i gang etter et keisersnitt,melkespreng,nyreproblemer osv