Om Hellig birma

 

Rasen

Hellig Birma er en katt med Himalaya tegninger. Det innebærer at den på kroppens kaldere partier, der blodsirkulasjonen er lavere enn påandre kroppsdeler, har en «maskefarge». Birmaens maske opptrer i ansiktet, på beina, halen, ørene og genitaliene. Den fins i dag i 20 ulike kjente farge varianter, der den brune er den første kjente farge-varianten.

Pels

Pelsen, som er halvlang, kalles semilanghår og har en silkeaktig struktur. I ansiktet er pelsen kort, men rundt halsen er den betydelig lengre, formet som en luftig krage. Kroppens pelslengde er relativt jevn og halvlang. Halen er bra pelset og formet som en fjær. En birmas øyne er ovale eller lett rundede, med en klar og ren blå farge- jo dypere jo bedre.

Størrelse

Birmaen har en lang og massiv kropp, middelshøye, kraftige ben. Kraftig, og beskrevet som hjerteformet hode med fyldige kinn. Kort nese. Lett rundet panne, men uten perser stoppen, dvs avbrudd i profilen. Halen skal være medium lengde og velpelset.Birmaens spesielle kjennetegn er hvite sokker, som for å være perfekte skal være symmetriske. Birmaen har sokker både på fram- og bak bein. På bakbeina har birmaen i tillegg noe som kalles kiler. Dette ser ut som en omvendt V, og bør også her være symetriske for å være perfekte.

Temperament

Birmaen kan beskrives som mild, tilgivende og selskapelig, uten at den er påtrengende. En birmaeier pleier å syns at birmaen har et temperament som er moderat aktiv, uten å være lat. Den vil gjerne være med der eieren befinner seg, der ting skjer. Den setter pris på å bli lekt med, men den finner også på ting på egenhånd. Birmaen er en katt med lite lyd, men når den først lager lyd er det for å minne deg på at det er middagstid, eller den vil ha din oppmerksomhet. Selvsagt er også birmaen individer med variasjon i temperament, men i det store og hele er de fleste birmaer ganske like.

(oversatt fra Birmaboken)